در مقاله قبل دستگاه اسکنر را تعریف کردیم و به طور مختصر انواع اسکنر نیز معرفی شد. در این مقاله قصد داریم به طور جامع به معرفی انواع اسکنر و بررسی ویژگی های هریک بپردازیم تا انتخاب برای شما راحت تر شود. انواع متنوعی از اسکنر ها وجود دارند که بنابر نیاز شما قابل انتخاب هستند
اسکنرها را میتوان از نظر عملکرد و تکنولوژی به دستههای مختلف طبقه بندی کرد. از نظر عملکرد اسکنرها انواع زیر را شامل میشوند (هرکدام زیر دسته هایی دارند که در ادامه به تفکیک توضیح داده شده اند):
اسکنر اسناد
اسکنر عکس و فیلم
اسکنر سه بعدی
اسکنر بارکد
از نظر تکنولوژی، طبقه بندی اسکنرها به صورت زیر است :
اسکنر سنسور تصویر (CCD و CMOS)
اسکنرهای با سنسور تصویر تماسی (CIS)
اسکنر درام Drum
فهرست مطالب
در دنیای اسکنرها چند اسکنر تخصصی دیگر هم تولید و استفاده میشود:
- اسکنر لیدار LiDAR
- اسکنر پزشکی
- اسکنر شبکه
اسکنر اسناد
اسکنر اسناد (Document scanner) وسیلهای است که اسناد فیزیکی را به کپیهای دیجیتال تبدیل میکند. ایم اسکنرها تصاویر یا متن را از اسناد کاغذی گرفته و برای ما فایل های الکترونیکی ای ایجاد میکنند که به راحتی در رایانه ذخیره، ادیت، share و قابل سرچ هستند.
رایج ترین انواع اسکنر اسناد:
اسکنر تخت یا فلت
همه کاره ترین نوع اسکنر! میتوانند اسناد، عکسها، کتابها و اشیاء دیگر را اسکن کنند. اما کندتر و حجیمتر از سایر مدل ها هستند.
محبوب ترین نوع اسکنر نوری، اسکنر تخت است که اسناد را روی یک سطح صاف اسکن می کند. این اسکنرها نیازی به جابجایی سند ندارند و می توانند تمام عناصر سند را ضبط کنند. اسکنرهای تخت در چند اندازه مختلف برای کاغذ استاندارد وجود دارند و برای مواد ظریف مانند اسنادی که شکننده هستند، از جمله عکسها و کاغذهای قدیمی، موثر هستند. همچنین برخی از مدلهای اسکنر موجود هستند که به کاهش اندازه فضای میز کمک میکنند. برای مثال، میتوانید با خرید مدلهای یکپارچه، که شامل اسکنر و چاپگر میشود، فضای میز مورد نیاز را به حداقل برسانید. یک اسکنر تخت مانند شکل رو به رو است.
این اسکنرها برای اسکن کتاب، مقاله، روزنامه و حتی کیس دی وی دی نیز موثر هستند. اگر یک اسکنر با وضوح بالا خریداری کرده اید، برای اسکن عکس ها نیز بهتر هستند. از آنجایی که هر شیئی که قرار است اسکن شود باید روی تخت قرار داده شود و روی این اسکنر پردازش شود، این یک گزینه زمانبر است. این یک گزینه برتر برای افرادی است که نیاز به اسکن تعداد زیادی مقاله دارند.
بر خلاف انواع دیگر اسکنرها، فرآیند اسکن اسناد اسکنر تخت بسیار آسان است. کاربران فقط باید کاغذ را روی شیشه قرار دهند و درب آن را ببندند تا سند را اسکن کنند. علاوه بر این، برخی دیگر از مدلهای اسکنر تخت میتوانند دارای ویژگیهای پیشرفتهای مانند بلوتوث یا اتصال بیسیم و همچنین تغذیه خودکار اسناد باشند.
اسکنرهای تخت از اسکنرهای شیت تطبیق پذیرتر هستند زیرا می توانند اجسام ضخیم تر را اسکن کنند. علاوه بر این، برخلاف درام یا اسکنرهای دستی، نیازی به جابجایی سند ندارد و در نتیجه خطر آسیب دیدگی اسناد در حین اسکن کاهش می یابد. این یک نقطه ضعف نیز دارد؛ اسکنرهای تخت نیز می توانند گران باشند و در مقایسه با سایر اسکنرها فضای بیشتری را اشغال میکنند.
اسکنر شیت فد
برای اسناد چند صفحهای سریع تر از اسکنرهای فلت هستند، اما نمیتوانند اشیاء ضخیم یا کتاب های صحافی شده را اسکن کنند.
اسکنری که اجازه اسکن تنها کاغذ را میدهد که به اسکنرهای ورقی معروف است. این اسکنرها کمی کوچکتر از اسکنرهای فلت معمولی هستند و وضوح تصویر کمتری دارند. آنها برای اسکن مقادیر زیادی کاغذ عالی هستند. این اسکنرها در صورتی مفید هستند که فضای محدودی برای کار با آنها دارید. معمولاً توسط مشاغل برای اسکن کاغذهای اداری استفاده می شود، اما بایگانی ها و کتابخانه ها کمتر از آنها برای اسکن کتاب ها استفاده می کنند و به طور خاص برای اسکن ورق های شل ساخته شده اند. این اسکنرها دارای قابلیت دوبلکس، قابلیت جابجایی، دارای رتبه بندی چرخه کاری هستند و از نظر وزن کاغذ و اندازه (صفحه در دقیقه) سریع هستند. اسکنر ورق در تصویر زیر نشان داده شده است.
اسکنرهای شیت فد Sheetfed به شما این امکان را می دهند که به جای ورق زدن صفحات به صورت دستی پس از هر اسکن، چندین سند را همزمان اسکن کنید. مانند دستگاههای فتوکپی، این اسکنرها به شما این امکان را میدهند که کاغذها را در سینی فیدر قرار دهید و سپس هر بار یک صفحه را اسکن کنید. همچنین، با مقایسه انواع دیگر اسکنرها، اسکنرهای سند شیت فید می تواند کمی گران تر باشد. اما اگر زمان نگران کننده باشد، سرمایه گذاری اضافی می تواند مفید باشد.
اسکنر دستی
جمع و جور و قابل حمل، ایدهآل برای اسکن در حال حرکت یا استفاده هر از گاه. به اندازه مدلهای دیگر سریع یا همه کاره نیستند.
اسکنر دستی یا قابل حمل یک دستگاه اسکن دستی جمع و جور است که عملکردی مشابه یک اسکنر تخت دارد. بالای چیزی که قرار است اسکن شود قرار دارد. برای اسکن باید سند را در داخل اسکنر قرار دهید تا اسکنرهای فلت بک و شیت فید شوند. از طرف دیگر اسکنر دستی روی صفحه کشیده می شود تا اسکن شود. این اسناد فیزیکی را به صورت دیجیتالی اسکن میکند، که آن را قادر به ذخیره، اصلاح، ارسال و ارسال ایمیل به صورت دیجیتالی میکند. از آنجایی که اسکنرهای تخت فضای بیشتری را اشغال می کنند. بنابراین، هنگامی که به فضا مربوط می شود، اسکنر دستی یک دستگاه عمدتا مفید است. تصویر رو به رو نمونه ای از اسکنر دستی است.
هنگام استفاده از یک اسکنر قابل حمل، دست باید همیشه محکم بماند و این کار را دشوار می کند. حتی کمی حرکت دست می تواند باعث تغییر شکل تصاویر اسکن شود. به طور معمول، عمدتاً برای ارزیابی کالاها در فروشگاه های خرید استفاده می شود. همچنین اسکنر بارکد یکی از مزایای بزرگ اسکنر دستی است. این اسکنرها با وجود در نظر گرفتن اسکنرهای با کیفیت پایین بسیار محبوب هستند. در مقایسه با همتایان تخت، قیمت کمتری دارند و اندازه کوچکی دارند. علاوه بر این، آنها پتانسیل اسکن مواردی را دارند که به دلیل اندازه یا قرارگیری در یک اسکنر تخت قرار نمی گیرند. مدلهایی از اسکنرهای دستی در بازار موجود است که شامل ویژگیهای اضافی مانند ذخیره و ارسال محتوای اسکن شده به رایانه و سایر دستگاهها، از جمله ترجمه، تعاریف، و خواندن متن چاپ شده با صدای بلند است.
اسکنر کتاب
اسکنرهای کتاب در نقش یک ابرقهرمان ادبی! کتابهای فیزیکی را به گنجینه های دیجیتال تبدیل میکنند. این نوع اسکنر دستگاهی است که به طور خاص برای تبدیل صفحات نشریات صحافی شده به قالبهای الکترونیکی مانند تصاویر، متون قابل جستجو یا حتی کتابهای الکترونیکی طراحی شده است.
آن را به عنوان یک دستگاه فتوکپی با تکنولوژی بالا در نظر بگیرید، اما به طور خاص برای کتاب ساخته شده است. اسکنرهای کتاب بهجای صاف کردن و کپی کردن یک صفحه، به آرامی شیرازه کتاب را کنترل میکنند و هر صفحه را با دوربین یا سنسورهای با وضوح بالا تصویربرداری میکنند. این فرآیند ظریف، یکپارچگی کتاب را حفظ کرده و در عین حال نسخههای دیجیتالی را برای اهداف و مصارف گوناگونی ایجاد میکنند.
یک اسکنر کتاب وی شکل
مزایای اسکنر کتاب
چند مورد مهم چرایی ارزشمند بودن اسکنرهای کتاب در زیر آورده شده است:
نگهداری: کتابهای قدیمی و شکننده را میتوان برای نگهداری بهتر و طولانی تر دیجیتالی کرد و از ساییدگی و پارگی ناگزیرشان حین ورق و دست زدن به آنها جلوگیری کرد. کتابخانهها و بایگانیها بهطور گسترده از اسکنر کتاب برای حفظ اسناد تاریخی و کمیاب استفاده میکنند.
دسترسی: کتابهای دیجیتالی بهراحتی در دسترس مخاطبان وسیعتری قرار میگیرند، از جمله افرادی که دارای معلولیت اند یا کسانی که دور از کتابخانههای فیزیکی قرار دارند. تبدیل متن به گفتار میتواند صفحات را به صوت برای افراد کم بینا تبدیل کند.
تحقیق و آموزش: دانش پژوهان و دانش آموزان میتوانند به راحتی کتابهای دیجیتالی را جستجو و تجزیه و تحلیل کنند که این ویژگی، تحقیق و یادگیری را کارآمدتر و راحت تر میکند. مجموعههای آنلاین کتابهای دیجیتالی، دنیایی از دانش را برای هر کسی که به اینترنت متصل است باز میکند.
به اشتراک گذاری و همکاری: کتاب های دیجیتالی را میتوان به راحتی به صورت الکترونیکی به اشتراک گذاشت و باعث رشد همکاری و تبادل دانش بین محققان، نویسندگان و خوانندگان در سراسر جهان میشود. به طور مثال علاقه مندان به تاریخچههای خانوادگی میتوانند آلبوم های عکس قدیمی و اسناد خانوادگی را دیجیتالی کرده تا با نسلهای آینده به اشتراک بگذارند.
اسکنر عکس و فیلم
اسکنر عکس
به طور خاص برای اسکن عکس و نگاتیوها طراحی شده اند و اغلب دارای وضوح بالاتر و ویژگیهای تخصصی هستند.
نوعی اسکنر نوری که عمدتاً برای اسکن عکس ها استفاده می شود. اسکنرهای عکس وضوح و عمق رنگ بالا را ارائه می دهند. آنها در مقایسه با اسکنرهای همه منظوره کوچکتر هستند. به طور معمول، یک اسکنر عکس توانایی اسکن عکسهای ۳×۵ یا ۴×۶ اینچی را با وضوح بالاتر دارد. همچنین، نگاتیوها و اسلایدها را نیز می توان با اسکنرهای عکس پیشرفته اسکن کرد. برخی از اسکنرهای عکس دارای نرم افزاری هستند که به شما کمک می کند عکس های قدیمی را تمیز و بازیابی کنید. یک اسکنر عکس در تصویر رو به رو نشان داده شده است.
اسکنر فیلم
این نوع اسکنر به طور اختصاصی برای اسکن نگاتیو و اسلاید فیلم، تولید اسکن با کیفیت بالا برای حفظ عکسهای قدیمی طراحی شده است.
اسکنر فیلم وسیله ای است که فیلم عکاسی را اسکن کرده و به کامپیوتر منتقل میکند. بدون نیاز به هیچ واسطه چاپی اسکن میکند. در مقایسه با یک اسکنر مسطح، مزایای مختلفی برای اسکن در چاپ در هر اندازه ای ارائه می دهد. عکاس مستقیماً میتواند جنبههای خاصی مانند نسبت تصویر اصلی روی فیلم، برش، تنظیم، تصویر بدون مزاحمت روی فیلم و موارد دیگر را انجام دهد. همچنین، بسیاری از اسکنرهای فیلم میتوانند دانهها و خراشهای فیلم را از بین ببرند و تولید مثل رنگ را از طریق نرمافزار یا سختافزار خاص بهبود بخشند.
اسکنر سه بعدی ۳D
با این اسکنرها میتوانید شکل سه بعدی اشیا که در طراحی و مهندسی محصول و سایر کاربردها استفاده میشود را ثبت کنید.
یک اسکنر سه بعدی با گرفتن داده ها از سطح یک جسم فیزیکی برای توصیف شکل آن در قالبی دقیق، دیجیتال و سه بعدی کار می کند. برخلاف دادههای اندازهگیری از یک CMM، دادههای اسکن سهبعدی با کیفیت بالا برای چیزی بیش از بازرسی و تحلیل ابعادی استفاده میشوند. دادههای اندازهگیری حاصل، تجزیه و تحلیل و بازرسی دیجیتالی سریعتر و در دسترستر را در یک روش گزارش تصویری و عمیق امکانپذیر میسازد. اسکنرهای سه بعدی همچنین برای تکثیر قطعات در مهندسی معکوس، اطمینان از تناسب، شکل و عملکرد قطعات در مکانهای دور، اعتبارسنجی مدلهای CAD قطعات چاپشده سهبعدی و باز کردن راهبردهای دیجیتال بیشتر کار میکنند.
اسکنر بارکد
با اسکنرهای بارکد، بارکدها را برای مدیریت موجودی، سیستمهای پوز POS و سایر اهداف بخوانید.
دستگاهی تخصصی برای خواندن بارکد و تبدیل آنها به داده های دیجیتال. اسکنرهای قلمی که همچنین به عنوان اسکنر عصایی شناخته میشوند، اولین نوع اسکنر بودند که در دهه ۱۹۷۰ توسعه یافتند. در این نوع اسکنرها، نوک دستگاه باید به صورت فیزیکی بارکد را لمس میکرد. بعدها، اسکنرهای لیزری اجازه خواندن کد را در فاصله ای از سر دستگاه دادند و سوپرمارکتها را قادر می ساخت تا قوطی های گرد و بسته های انعطاف پذیر را راحت تر بخوانند. رایج ترین نوع امروزه اسکنر لیزر مرئی دیود (VLD) است که ۵۰ پرتو لیزر را به طور همزمان برای گرفتن تصویر در هر زاویهای ساطع میکند.
اسکنر سنسور تصویر
در طراحی این اسکنرها از سنسورهای تصویر (Image Sensors) استفاده شده است. سنسورهای تصویر انواع مختلف CCD، CMOS و نوع تماسی (Contact Image Sensor) CIS دارند.
CCD مخفف Charged Coupled Device است. این همان سنسور تصویربرداری است که در دوربین های دیجیتال قدیمی استفاده میشد. CCD از یک لنز واقعی برای کاهش تصویر بر روی سنسور تصویر استفاده میکند. این روش برای ثبت جزئیات با وضوح بالا و افزایش فضای رنگی عالی است. در بسیاری از موارد، اسکنرهای CCD زمانی ترجیح داده می شوند که بالاترین کیفیت تصویر اولویت باشد.
جزئیات دقیق در اسکنر نوع CCD، آن را به اسکنر انتخابی برای برنامه های گرافیکی و هنری با وضوح بالاتر تبدیل می کند. با این حال، مشاهده انواع CCD از اسکنرهای با فرمت بزرگ که برای AEC یا اسکن های فنی استفاده می شود، معمول است. هر دو فناوری CIS و CCD دارای مزایای خود هستند، اما این یک موضوع کاربردی است که کدام فرآیند برای شرایط شما مناسب است.
یکی دیگر از مزایای اسکن CCD، عمق میدان بیشتر است. اگر قصد دارید بسیاری از صفحات تا شده را اسکن کنید، این کار مفید است. با فناوری CCD، خطوط تاشو را میتوان از طریق نرمافزار اسکن بهینهسازی کرد تا در فایل اسکن شده چندان تصویری نداشته باشند. اسکنرهای CCD همچنین می توانند نسخه های اصلی قاب شده یا ضخیم را اسکن کنند.
فناوری اسکن CCD اسکنهای با کیفیتی را برای تقریباً هر نوع سندی که از نظر فیزیکی در دیافراگم تغذیه رول قرار میگیرد، تولید میکند. خواه اسناد اصلی شما نقشه های مهندسی دستی، عکس های سیاه و سفید یا نقشه باشد، فناوری اسکنر CCD شانزده بیت مقیاس خاکستری (۶۴۰۰۰ سایه خاکستری) را ثبت می کند. این فرآیند از یک کانال تک رنگ اختصاصی برای تصویر واضح تر و واضح تر استفاده میکند.
برعکس، اسکنرهای CIS فقط یک مقیاس خاکستری ۸ بیتی (۲۵۶ سایه) ارائه می دهند. این محدودیت در مواردی مانند گرافیک کامل و کپی مستقیم به چاپگرهای ۸ و ۱۲ رنگ دارد. در موارد استثنایی اسکن نقشههای GIS، نقشهها با لبههای سفت، روزنامهها، اسناد ظریف یا فیلمهای مایلار، یک اسکنر CCD دامنه دینامیکی بسیار بیشتری به شما میدهد و بنابراین به شدت توصیه میشود.
مقایسه اسکنر CCD و CMOS
CCD برای اسکن اسناد بزرگ بهتر است چراکه:
- سنسورهای CCD تصاویر با کیفیت بالا و نویز کمی ایجاد میکنند.
- CMOS معمولا نویز بیشتری تولید میکند.
- حساسیت به نور سنسورهای CMOS کمتر است.
- سنسورهای CMOS انرژی بسیار کمی مصرف میکنند. به همین دلیل است که آنها گزینه های بسیار خوبی برای دوربین های دستی هستند. از سوی دیگر، CCD ها توان مصرفی خیلی بیشتری دارند، اما تصاویر عالی تولید میکنند. مبادله توان یک موضوع بحث برانگیز است زیرا اسکنرهای با فرمت بزرگ مبتنی بر CCD دستگاه های بدون تغییری هستند.
به طور کلی، CCD ها به طور سنتی برای اسکن تصویر با کیفیت بالا عملکرد بهتری دارند. بنابراین، سازندگان اسکنر به جای تغییر به سنسور CMOS، بر استفاده از همان فناوری ایستادهاند.
اسکنر درام
اسکنرهایی که از یک لوله فوتومولتیپلایر (photomultiplier) برای گرفتن بالاترین وضوح تصویر استفاده میکنند، به عنوان اسکنر لوله فتومولتیپلایر یا درام شناخته میشوند. این دستگاه با یک لوله فتومولتیپلایر اسکن میکند تا یک دستگاه شارژ همراه. گجت شارژ همراه ابزاری است که معمولاً در اسکنرهای تخت دیده میشود. لامپ های فوتومولتیپلایر که توسط اسکنرهای درام استفاده می شود، لوله های خلاء هستند که بیش از حد به نور حساس هستند. یک لوله شیشه ای در اسکنر درام موجود است و تصویر روی آن نصب شده است. هنگامی که اسکنر شروع به اسکن تصویر می کند، پرتو نور روی تصویر حرکت می کند و لوله های فوتومولتیپلایر (PMT) انعکاس آن را میگیرند و آن را پردازش میکنند.
اسکنرهای درام به دلیل وضوح بالای خود که ممکن است به بیش از ۱۰۰۰۰ نقطه در اینچ (dpi) برسد، مورد توجه قرار گرفته اند. علاوه بر این، به دلیل هزینه و اندازه بزرگ، محبوبیت بیشتری نسبت به اسکنرهای تخت در بازار ندارند.
اسکنر لیدار LiDAR
LiDAR مخفف Light Detection And Ranging و به اسکن لیزری یا اسکن سه بعدی هم معروف است. طیف گسترده ای از صنایع از فناوری LiDAR استفاده کرده اند. فناوری LiDAR با جمعآوری اندازهگیریهای دانهای از یک شی یا محیطی که میتوان از آن مدلها و نقشههای سهبعدی ایجاد کرد، دنیای فیزیکی را به شکل دیجیتال به تصویر میکشد. به عنوان مثال، میتوانید در یک اتاق قدم بزنید، آن را با تجهیزاتی که دارای حسگرهای LiDAR، دوربین و سایر سنسورها است اسکن کنید و آن را به یک دارایی دیجیتال تبدیل کنید.
LiDAR از تکنیک تشخیص نور برای محاسبه عمق استفاده می کند. این دستگاه با انتشار پالسهای نور مادون قرمز و اندازهگیری مدت زمانی که طول میکشد پس از برخورد با اجسام مجاور بازگردد، کار میکند. زمان بین پالس لیزر خروجی و پالس بازتابی حسگر LiDAR را قادر میسازد تا فاصله هر جسم را بر اساس سرعت نور محاسبه کند.
اسکنرهای LiDAR در صنایع مختلفی از جمله خودروسازی، زیرساخت ها، رباتیک، صنعتی، نقشه برداری داخلی، سرگرمی، خرده فروشی و غیره استفاده میشوند. LiDAR تشخیص، اجتناب و ناوبری موانع را در خودروهای خودران امکان پذیر میکند. اتوماسیون در تولید و انبارها؛ بازی های ویدیویی AR؛ و تجربیات نقشه برداری سه بعدی داخلی.
اسکنر پزشکی
از اسکنرهای پزشکی برای گرفتن تصاویری از بدن انسان استفاده میشود. متخصصان مراقبت های بهداشتی از این تصاویر برای ارزیابی و کمک به تشخیص وضعیت بیماری استفاده میکنند. این امکان ایجاد یک برنامه درمانی شخصی برای بیمار را فراهم می کند. علاوه بر این، تصویربرداری پزشکی نیز برای نظارت بر بیماران برای هرگونه مشکل پزشکی در آینده که ممکن است در طول زمان ایجاد شود، استفاده میشود. این در ارتباط با برنامه های منظم غربالگری سلامت است.
از زمان کشف اشعه ایکس، رادیولوژیست ها می توانند بدن انسان را با جزئیات پیچیده با طیف وسیعی از اسکنرهای تصویربرداری پزشکی تصویر کنند. این روش ها شامل توموگرافی کامپیوتری (اسکنر سی تی)، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (اسکنر MRI)، توموگرافی گسیل پوزیترون (اسکنر PET)، و اسکنر اولتراسوند، در میان تکنیک های دیگر است.
سازمان های مراقبت های بهداشتی از برنامه های غربالگری مانند ماموگرافی با انتشار پوزیترون پیشرفته (PEM) برای تشخیص سرطان سینه استفاده می کنند. محبوب ترین و پرکاربردترین روش تصویربرداری اولتراسوند است که می تواند برای بررسی کبد و کلیهها، ماهیچه ها و مفاصل استفاده شود.
اسکنر شبکه
اسکنرهای تحت شبکه از طریق اترنت، وای فای یا USB به شبکه شما متصل شده و به طور همزمان برای چندین دیوایس قابل دسترسی هستند. یعنی برخلاف اسکنرهای انفرادی، این اسکنرها فقط به یک کامپیوتر وصل نیستند. به جای محدود شدن به یک رایانه، اسناد دیجیتالی به پوشههای مشترک، فضای ذخیرهسازی ابری یا صندوقهای ورودی ایمیل منتقل میشوند که به آسانی برای کاربران مجاز در سراسر شبکه قابل دسترسی است.
مزایای اسکنر تحت شبکه
همکاری پیشرفته: تیمها میتوانند اسناد اسکن شده را فوراً به اشتراک بگذارند، پروسه کار را ساده کرده و بازدهی را افزایش دهند.
دسترسی از راه دور: به اسناد اسکن شده از هر نقطه در شبکه، بدون توجه به موقعیت فیزیکی خود دسترسی خواهید داشت.
بهبود امنیت: مدیریت متمرکز امکان کنترل دسترسی بهتر و امنیت اسناد را فراهم میکند.
کاهش هزینه ها: از بین بردن نیاز به اسکنرهای متعدد در فضاهای کاری فردی، کاهش هزینههای سخت افزاری.